Objasnil, že zníženie energetickej náročnosti o dve merné jednotky na
hektoliter stočeného piva bude pri aktuálnych výrobných kapacitách
predstavovať celkovú úsporu viac ako 70.000 kubických metrov zemného
plynu ročne. "V rámci modernizácie vyberáme nové a vhodné
technológie, do ktorých systematicky investujeme. Približujeme sa tak k
nášmu cieľu úplne prejsť do roku 2030 na využívanie energie z
obnoviteľných zdrojov a byť tak energeticky čo najsebestačnejší," skonštatoval Komora.
Realizácia prerábky kotolne trvala od prvotných štúdií cez projektové
plánovanie až po samotnú inštaláciu kotlového zariadenia tri roky.
Zamestnancom nové technológie a automatizácia pomôžu bez negatívnych
dosahov na počet pracovných miest. "Mnohé úkony, ktoré predtým
operátori plynovej kotolne vykonávali manuálne, budú po novom
zautomatizované a kontrolu týchto procesov bude možné realizovať z
centrálneho 'velína'," upozornil Komora. Nový kotol váži 28 ton, v
prevádzke je nonstop a vytvára paru s teplotou 165 stupňov Celzia. Pri
jeho výmene bolo nutné použiť autožeriav s nosnosťou 500 ton, ktorý ho
vyniesol do výšky 12 metrov.
Pivovar sa snaží zefektívniť spotrebu energií a zároveň sa zameriava na
postupné nahradzovanie využívaných zdrojov energie za ekologicky
prijateľnejšie. Objem spotrebovanej tepelnej a elektrickej energie sa
spoločnosti podarilo minimalizovať o takmer 55 percent. Za posledných
desať rokov tiež znížila spotrebu vody a zo 4,21 hektolitra sa v roku
2022 dostala na priemerných 2,73 hektolitra na jeden hektoliter piva.